Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Перший «хмародер» Борислава

Навіть під час нафтового буму початку ХХст. Борислав залишався провінційним містечком, сформованим з кількох сіл що лежали в Бориславській котловині, без кам’яної житлової забудови, а висота більшості дерев’яних будинків не перевищувала двох поверхів. Тож не дивно що першу цегляну шестиповерхову будівлю у місті відразу почали називати «хмародером». Йдеться про будівлю колишнього управління центрального (головного) відділення державної пошти і телеграфу міста Борислава. Це перший багатоповерховий адміністративно-житловий будинок у Бориславі, який розташований на нинішній вулиці Данила Галицького, 32.

Збудована будівля 1930 р. в архітектурному стилі функціоналізму і відкрита для відвідувачів 1932 року. Автором проекту був знаний інженер-архітектор Вітольд Мінкєвіч (1880-1961), який у 1930-1931 рр. також обіймав посаду ректора Львівської Політехніки. Серед ряду будівельних підприємств, що зводили Бориславську пошту, головним забудовником була будівельна фірма інженера-архітектора Адольфа Мейсснера у Львові. Оздоблювальні каменярські роботи із бетону виконала львівська фабрика цементних виробів Brattel & De Cet. Вхідні металеві двері роботи Владислава Войнара з Перемишля.

Після завершення будівництва Пошта відразу стала однією з найпомітніших будівель в околиці, виділяючись своєю висотою на фоні загалом архітектурно бідної забудови міста нафтовиків, а з даху досі відкривається прекрасна панорама Карпат та Підгір’я.